« Home | Mansikkasaari » | Àloha Näkkileipatehdas! » | Pulutalo aka Näkkileipätehdas » | Pulutalo » 

maanantaina, toukokuuta 22, 2006 

Pulutalo Re-Visited

Iltaa piltit,

Pulutaloreissu on saatu onnellisesti päätökseen. Tämänkertainen reissumme keskittyi pelkästään tuohon varsinaiseen myllyrakennukseen. Jätimme tuon varasto-osan ihan unholaan, kuvattavaahan ei siellä nyt varsinaisesti ollut kovinkaan paljoa. Sisäänpääsy olisi saattanut myös muodostua hieman ongelmallisemmaksi. Viimekertainen sisäänmenoreitti oli lukittu laittamalla aukon päälle suuri metallilevy ja hitsattu kiinni. Tietysti ihan ymmärrettävää ettei Automuseon tulevia tiloja päästää enempää sotkemaan. Nykyisessäkin on riittävästi siivottavaa.

Siis myllyrakennukseen. Sisäänkäynti tapahtui viimekertaisesta aukosta, metallivaijerin vierestä pienestä aukosta. Nyt keskityttiin pieniin yksityiskohtiin ja muutamaan paikkaan mitä jäi viimekerralla katsastamatta. Rakennuksen huonokuntoisin osa tuli kuvattua hyvin, lattiassa kivoja reikiä. Puulattia vaikutti osassa kohtaa aika epämääräiseltä, mutta hyvinrakennettu paikka kestää. Jos se on tulipalonkin kestänyt.

Tälläkertaa kiipesimme myös korkeuksia kohti. Ylimmässä kerroksessa, noin 5-6 kerroksen paikkeilla, löytyi lisää myllyjen koneistoa ja myös tyhjät viljasiilot. Pudotusta olisi ollut semmoiset 4m ainakin. Tikapuutkin sinne alas tyhjiin siiloihin(oli ainakin 6kpl)olisi mennyt, mutta metalliset astin"laudat" näytti senverran epäilyuttävältä että jätimme väliin.

Kamerateknisesti käytimme paljon pitkää valotusaikaa ja taskulampulla valaisua. Digikuvat ovat jälkikäsittelyvaiheessa, filmikuvat lähteneet kehitykseen ja luotettava Epson kaivettu naftaliinista, joten saamme siis tuota kinoestetiikkaakin kunnolla sivuille.

Illan reissun päätteekis tehtiin vielä pieni tutkimusmatka muutamasta muusta mielenkiintoisesta kohteesta. Toiseen olisi ollut hinku mennä jo nyt, mutta filmi ja muistikortin tila tupesi käymään ahtaaksi, joten jouduimme siirtämään reissua hieman, mutta voin luvata että siitä tulee kunnon örkkisettiä.

Palajan vielä Pulutalon historiikkiin myöhemmin, mm muutamia tiloissa järjestettyjä tilaisuuksia ruotien ja muita historiikkiin liittyvää, mutta periaatteessa tilana jätämme Pulutalon nyt rauhaan ja toivotamme onnea Waasan Museoautoilijoille tilan kunnostuksen kanssa.

El T-T

----


"Todennäköisesti Bruunin vuonna 1920 suunnittelemassa nelikerroksi-
sessa tornillisessa tiilirakennuksessa toimi aluksi Vaasan Sähkömylly,
jonka Vaasan höyrymylly osti v. 1924. Höyrymylly käytti rakennusta
aluksi vain varastona, mutta v. 1934 se muutettiin rehumyllyksi. Ra-
kennus on melko hyvin säilynyt esimerkki klassisesta teollisuusraken-
nuksesta. "

"Vuonna 1940 rakennettiin tiilinen, klassismivaikutteinen ja kolmiker-
roksinen leipätehdas myllykadun tontille. 19 vuotta myöhemmin raken-
nusta jatkettiin Myllykadun suuntaan nelikerroksisella tiilisellä massal-
la. Vuonna 1983 rakennusryhmään liitettiin punaisella aaltopellillä
päällystetty lämpökeskus. Rakennus on ulkoasultaan säilynyt muutamia
oviaukotuksia lukuunottamatta alkuperäisessä asussaan."

"Klemettilä eteläisen inventointi" (html / pdf)

Kohteessa kuvia myös Spivey Pointissa.

"Almodovar"

Wasa Underground

Wasa Underground on projekti, jossa julkaistaan kuvia Vaasan seudun hylätyistä rakennuksista ja paikoista sekä kirjoitetaan niihin liittyviä tarinoita.

Wasa Undergound is a blog where we concentrate in publishing pictures of abandoned buildings and places. We write history for the ones that have one, but are forgotten. You can find the English version of the storys after the Finnish one.

Links

eXTReMe Tracker